Собствено Търсене

понеделник, 17 май 2010 г.


Защо трябва да откажете цигарите?


Изброените по-долу факти могат да Ви помогнат при взимане на това важно решение.

Цигареният дим съдържа над 2500 химични елементи, но три от тях – carbon monoxide, никотина и кадмия – драстично забавят растежа на развиващото се бебе. Пушекът съдържа висока концентрация на carbon monoxide, смъртоносен газ отделян при изгаряне на горивото от автомобилите. Червените кръвни телца в кръвта, чиято задача е да снабдяват бебето (и разбира се майката) с кислород, игнорират кислорода в кръвния поток и вместо това се свързват здраво с carbon monoxide. Това намаляване на кислорода може да забави развитието на бебето.
Проучвания показват, че при майки, които са пушили по време на бременността вероятността от раждане на бебе с поднормено тегло се увеличава от 3 до 4 пъти. Средното тегло на тези бебета е с около 200 гр. по-малко спрямо теглото на бебетата, родени от непушачки.
Майките, които спират пушенето от 4 месец на бременността имат бебета с тегло при раждането съвместимо с тези на непушачките. В допълнение преждевременните раждания намаляват с 26 %. Майките, спрели пушенето след 16, но преди 30 седмица от бременността имат бебета с по-високо тегло при раждане, от бебетата на майките, пушили по време на цялата бременност, но по-ниско от бебетата на непушачките.
Никотинът е мощен наркотик, към който човек се пристрастява бързо. Той възбужда нервната система, както на майката, така и на бебето като кара сърцето да бие по-бързо и стеснява кръвоносните съдове. Това намалява количеството на кислород и хранителни вещества към бебето. Кадмият блокира действието на един важен елемент – цинка. Ниските нива на цинк са асоциирани със забавяне на развитието и последващо раждане на бебе с поднормено тегло.
Кърмачките, които пушат отделят около 30 % по-малко мляко от непушачките, което резултира в по-бавното увеличаване теглото на бебето. Освен това никотинът се концентрира в кърмата и може да възбуди бебето, да предизвика интензивен плач, колики и проблеми със съня.
При бебета, излагани на пасивно пушене по време на бременността и след раждането се увеличава риска от раждане с поднормено тегло, инфекция на средното ухо и инфекции на горните дихателни пътища.
Около 90 % от отказалите цигарите не използват формални програми или терапевти. Една година след отказване на цигарите, рискът от сърдечни заболявания намалява наполовина. След 15 години рисковите фактори за всички други, свързани с тютюнопушенето заболявания са почти същите като при непушачите.
Отказът от цигарите при бременните и техните партньори е по-успешен, защото раждането на бебе е много важно събитие в живота и мотивацията е разбираемо по-голяма. В рамките на 6 месеца, 75 % от отказалите цигарите пропушват отново, а 3 % пропушват след 6 месеца. Въпреки това, жена, която е отказала цигарите по време на бременността има по-голям шанс да остане непушач. Де факто 1/3 от тях остават непушачки.
Какво мога да направя за да спра пушенето?

Първа седмица (подготовка за отказване на цигарите):

Залепете бележка на кутията с цигарите и запишете всяка цигара, която изпушвате за една седмица. Включете броя на цигарите, времето, мястото и настроението/причината. Използвайте тези бележки за да определите Вашите персонални причини за пушене и планирайте да се справите с тези “изкушения”.
Пушете цигари, които съдържат между 40 – 60 % по-малко никотин, от цигарите, които обикновено пушите.
Събирайте фасовете от цигарите, които сте изпушили в стъклен буркан с капак. Поставете този буркан на място, където може да го виждате, когато лягате да спите и се събуждате. Ако се появи желание за цигара, махнете капака, прибавете малко вода и помиришете.
Започнете да се държите като непушач. Избирайте места за непушачи в ресторанти и хотели.
Определете място в дома си и в службата за “зона за пушене”. Това място трябва да е неудобно, като например гаража или навън.
Дръжте цигарите си на неудобно място, като например на терасата, гаража или в пощенската кутия, ако живеете в апартамент. На работа “крийте” цигарите в някое трудно достъпно място или помолете колега непушач да ги съхранява.
Не си купувайте стекове. Купувайте само по един пакет, дори това да означава неприятна разходка до магазина нощем.Включете 5 минутно загряване, 15 – 20 минути упражнения и 5 минути отпускане. Пулсът Ви не трябва да надвишава 140 удара в минута, а температурата на тялото не трябва да надвишава 38 градуса. Енергичната разходка е едно от най-добрите упражнения по аеробика, което помага за намаляване на напрежението и желанието за цигара.
Започнете да се упражнявате. Упражнявайте се 20 – 30 минути през ден.
Практикувайте бавно, дълбоко вдишване през носа и издишване през свити за целувка устни. Повторете 3 до 5 пъти. Това упражнение може да правите до 5 пъти през деня.
Стремете се спрете цигарите от 16 седмица на бременността, но не по-късно от 30 седмица.
Втора седмица

Пийте от 6 до 8 чаши течности (вода, сок, нектар и др.) на ден, освен ако Вашия лекар не Ви е предписал друго. Добре е ако планирате да изпивате около 200 гр. течност на всеки един или 2 часа, когато сте будни. Вода, мляко и сок са подходящи питиета, избягвайте такива, съдържащи кофеин. Завършвайте всяко хранене с чаша вода. Консумирайте карбохидрати за да минимизирате раздразнителността. Богати на карбохидрати са: всички пресни плодове и зеленчуци.
Приберете всички принадлежности за пушене в дома, офиса и колата. Почистете колата за да елиминирате остатъчния мирис на цигарен дим.
Временно прекратете сядането в предпочитаното Ви кресло за пушене или подобно място.
Ако имате проблеми със съня нощем, изпийте чаша мляко.
Трета седмица и нагоре

Желанието за цигара обикновено има пик през първите 24 часа и намалява през следващите 7 дни. Желанието обикновено е по-слабо сутринта и се управлява по-трудно вечерта, вероятно вследствие от умората. Независимо от това, колко силно желание за цигара изпитвате, трябва да помните, че то ще отмине в рамките на 3 до 5 минути. Не му се давайте. То ще отмине независимо от това, дали ще запалите или не. Когато изпитате силно желание за пушене поемете бавно и дълбоко въздух 5 минути и изпийте чаша вода.
Хипнозата е друг начин, използвани при отказ от тютюнопушенето.
Консултирайте се с Вашия лекар относно възможността за използване на никотинова лепенка. Използването и по време на бременността е спорно, защото бебето е изложено на сърдечно-стимулационния ефект на никотина, но не е изложено на въздействието на carbon monoxide, кадмия и всички останали химически съставки.

0 Responses to Защо трябва да откажете цигарите?акво мога да направя за да спра пушенето?: